Vivi Edström (2002), Livets vågspel, s. 484-492

Amina: Artikeln som vi läste denna vecka är skrivit av Vivi Edström. Det handlar om fakta om boken och Vivis egna tankar om boken. Artikeln handlar om hur det spökade på Hedeby där Edström skriver om hur Selma blev inspirerade att skriva spökhistoria. Där hon menar att Selma knyter aktuella föreställningar med världsbild som han fick från hennes barndom. Hennes tid bekräftar hennes dragning till övertro och folkliga mystisk. Och mystiska krafter driver sitt spel i en realistiskt skildrad Värmandsvärld. 

Boken tidsflöde börjar efter Karl XII-krigen, det rör efterkriget med fattigdom och starka motsatser mellan hög och det låg fram mot upplysningstiden. Och generalen har tjänat under kungen och fick ringen som en titel. Ringen som är ett tecken för krig för den är hemsk talisman, befläckad med krigets blod och den kräver sin tribut i de kommande generationer. Man kan också förstå att den är en hemsk ring när man läser i början av boken där Selma skriver hur hemsk ringen var där inte ens de modigaste skulle sätta på sin finger den förskräckliga ringen. Ringen blir stulen av Bårdsson och hans fru, efter de har stulit det bli det misär i deras liv och det första börjar det med att deras hus brinner. Bårdsson och hans fru dör och det är deras son, Ingilbert som stjäl ringen och han dör i tänkandet av rädslan om Generalen. För ringen skull avrättas tre oskyldiga personer.   

Ringen kommer tillbaka och i denna del av boken introduceras kvinnovärlden där Selma lämnar tillbaka den aggressiva manliga världen. Selma fokuserade på kvinnor efter under denna tid närmade sig att det var kvinnor som kom in samhället och tog plats i samhället. Marit syr tillbaka ringen i den yngsta son av Löwensköldarna, Adrian och efter det börjar det att spöka på Hedeby. Efter några år möter den unga baronen Generalen öga mot öga och där faller han nedskrämd av Generalen. Malvina som är förälskad i Adrian söker till hjälp från Marit som Löwensköldarna har avrättat hennes familj. Hon hjälper att Malvina att få sin kärlek till liv men hon får inte han äntligen eftersom han har fästmö. På detta sätt kan man se att ringen är förbannelse som drabbar de som har haft beröring med ringen och deras familjer. Därför drabbar den båda Marit Eriksdotter och jungfrun Malvina Spaak eftersom ringen leder till död och olycka. 

I slutet säger Malvina sin mening ” En fattig flicka får ta sig till vara för att rata en god plats”. Selma skrev detta ironisk mot det gamla patriarkaliskt ståndssamhälle där det var män som hade den primära makten att styra samhället. Selma Lagerlöf under sin tid har påverkat mycket båda här i Sverige och i världen. Hon var den första kvinna som var ledamoten i Svenska Akademien och hon erhöll stora guldmedalj 1904 och Nobelpriset i litteratur 1909. Jag blir inspirerad av henne. 😊

Japhet: Artikeln är en sammanfattning av boken, men det handlar också lite om varför Selma skrev boken och andra liknande böcker. Artikeln berättar lite om epoken då hon skrev boken, vad man trodde på den epoken, på vilket sätt epoken påverkade litteraturen eller henne samt lite om Selmas barndom. Epoken av hjälteberättelser och kärlek var över, nu var man mer intresserad av det övernaturliga och det var nästan bara det böckerna handlade om. Man börjar tro på att bland oss människor finns det också spöken eller andar, att det finns två världar: den mystiska världen och vår värld, att båda två är ihopkopplade på något sätt. Det märker man på litteraturen som Selmas böcker. Alltså är den Löwensköldska ringen tema bland annat historisk, den skrevs efter Karl den tolftes krig för Selma ville gå lite tillbaka i tiden och skriva om det förflutna. Perioden är romantiken för det är då man trodde mycket på fantasi och man hade en dålig syn på människa. Romanen är en rättegång och hämndroman, där kärleken inte segrar, typiskt romantiken. Människan är dålig och det kan vi se att boken försöker visa lite också, för Bård snattar ringen från en död person, och ryttmästaren ledde tre oskyldiga män till deras död. Men det finns lite realismen i boken också, generalen hade adlat sig själv på sina insatser i kriget vilket säger att det var ett klassamhälle fortfarande och att bönder sågs fortfarande som mindre värda människor. Hur man märker att boken berättar lite om Selmas barndom är när hon säger ”att hon måste vända tillbaka till sin tidiga tro”. Alltså är Löwensköldska ringen en berättelse som är en del av hennes tro, förutom epokerna och Selmas barndom så har själva boken några andra aspekter. Det blir en vändpunkt på huvudkaraktärer i slutet där, från manliga huvudkaraktärer till kvinnliga karaktärer, som kanske berättar lite också om epokerna.  

Jennifer: I denna texten skriven av Vivi Edström förklarar hon den Löwensköldska ringen på ett vetenskapligt sätt och förklarar texten i de olika epokerna och berättar hur Selma tänkte när hon skrev varje kapitel. Detta är inte den enda texten Vivi skrev utan denna texten är från en tjock bok som heter Livets vågspel där hon förklarar varje bok på samma sätt som hon gjort med denna texten. Hon säger att texten är skriven i jag-form fast jag tycker ju att detta jag-formen ändras varje kapitel eftersom det är nya huvudpersoner varje kapitel. De olika epokerna är inte jag så bekanta med, men när Edström förklarar hur dessa epoker passar till vissa kapitel och vissa händelser i boken så förstår jag hur Lagerlöf har tänkt på sin tid, hon har tänkt mycket på när denna boken ska utspela sig och hur vi ska se det i textens olika kapitel. Nu förstår jag mer hur Selma har tänkt eftersom Edström skriver detta på ett vetenskapligt sätt och analyserar texten ut i minsta detalj. Det jag undrar är ifall det är bra att analysera boken och skriva en vetenskaplig text om det, funkar det verkligen? För en bok ska ju tolkas på det sättet som man får när man själv läser boken, om det då finns ett ”facit”, kan inte det förstöra människans förmåga att tolka böcker på olika sätt, vad är det som säger att Edströms sätt är det rätta sättet att tolka boken?

Detta är det konstiga i att göra en vetenskaplig text, men det kan på andra sidan hjälpa dem som har svårt att få fram en tolkning av boken, så jag tycker att det är både bra och dåligt med denna texten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s